11 May 2012

Hari Ke2 di Phuket ~ Island Hopping Yang Buat Kami Losing Hope Dengan Phuket~

Assalamualaikum u'olls..

Penat penerbangan tak abis lagi..dah ada agenda yang menanti..Sy dah booked Island Hopping dgn Phuket2Thailand 2 3 hari sebelum ke Phuket..Nak tgk Phi Phi Island..Maya Beach, Viking Cave bagai tu..berangan ala-ala tourist berjemur bagai..

Pagi dah bangun jam 6.30 pagi (waktu Phuket) sbb pick up kat lobi pukul 7.00 pagi..Lebih kurang jam 7.10 pagi tu ada van datang pick up..Perjalanan ke Rassada Pier amik masa lebih kurang 45 minit..Layan ngantuk lagi dlm van..Sampai je Rassada Pier terus jumpa ejen dan naik feri..Ramai umat manusia dlm tu..feri tu 2 tingkat..so..kami dok tingkat bawah sbb dah penuh yang kat atas tu..


Dia je yang tak mabuk laut..
Our booking..total 2 person 1800 baht
Bila feri tu gerak pun tak sure sbb tempat duduk tu takde tingkap..Tetiba encik hubby tanya..bila nak sampai ni sbb dia dah mula pening..mabuk laut..jalan-jalan kat dlm feri pun tak hilangkan mabuk tu..Dah rasa mcm..tak best island hopping ini..sbb dulu di Kota Kinabalu sgt adventerous naik speed boat dengan open air dan tgk laut hitam pekat..Ok..memahami sbb kami naik feri.

Dah letih melayan mabuk, datang sorang ejen inform..jap lagi nak sampai Maya Beach, Viking Cave dan Monkey Beach tapi tak boleh turun..Tgk utk amik gambar je..Klu nak snorkeling, bila sampai jeti nanti tukar bot..Tp punyelah ramai manusia..Jgn kan tgk Viking Cave..apapun tak nampak..sedih..hilang harapan bagai nak tgk tempat Leonardo Dicaprio berlakon..(walhal tak pernah pun tgk The Beach tu)

Punyelah ramai manusia..camne nak amik gambar

Tiba di jeti..silalah beratur dlm panas membakar kulit untuk bayar 20 baht mcm cukai masuk Phi Phi Island..Kulit mat dan minah salleh kat depan kami dah tersiat sbb terbakar..Takmo amik gambar sbb geli..Lagi satu..bau dorang tak dapat ditampung hidung..Masam semacam..

Lepas berpusu-pusu ramai2 tu..kami ke hujung jalan pantai sebelah belakang..sini tak ramai orang..sewa 2 kerusi utk 300 baht dan lepak sementara tunggu lunch kat Phi Phi Hotel..Panas membahang..tak dpt digambar dgn kata-kata..
Menikmati Keindahan Alam yang dicemari Mat & Minah Salleh tayang body..Bak kata hubby..Syurga Dunia utk dorang tapi kami fahamlah kenapa Allah hantar tsunami kepada tempat indah ini..Peringatan bahawa manusia lah yang memporak perandakan keindahan alam ini..Ada macam2 jenis manusia di sini yang membuatkan sy dan hubby geleng kepala..Menyedari bahawa..Allah itu sentiasa ada memerhatikan kita..



2 buah hati sy kepanasan
Lepas lepak bawah payung dan bawah pokok, kami ke Phi Phi Hotel untuk lunch..Semeja dengan kami adalah 3 orang mat Salleh dr Los Angeles dan 4 beranak dari mana ntah tak sempat tanya..Perut menjerit minta di isi smpi tak sempat snap gambar tambahan pula Qoid dah mengantuk nak tido..Lebih kurang pukul 2.30 petang, kami bertolak balik dan naik feri semula..Lemau again..encik hubby cakap, inilah trip paling membosankan..kami tido je on da way balik tu..Sampai di Rassada Pier, sambung tido dlm van dan tiba di hotel lebih kurang jam 5.30 petang....Penat..kecewa dan hilang harapan dengan Phuket..
Lain kali pergi kena amik pakej ni ler encik hubby :p
 Sebelah malam..mencari makanan halal dan sinar muncul kembali..next post..xoxo

More about Phuket <click here>

NolynQoid


3 comments:

  1. lain2 erk island hopping kite? sedangkan sama2 gi phi2 island...
    tapi yerlakan, kalo dah naik feri smp 2 tingkat, mana x tersumbatnya...
    cam akak x sempat nak mabuk sebab duk jerit2 speedboat menluncur laju! hehehheee...

    *nway, redang lagi best! :p

    ReplyDelete
  2. kak ina..

    lynda island hopping 1 may..kat ina di Malaysia lagi..Agaknya salah amik pakej ah tu..Hubby kata..lain kali pegi naik private boat..satu kepala 8000baht..amik ko..ada ke lain kali klu gitu..hehe..

    sgt jeles ok tgk kak ina boleh dok open air menikmati keindahan alam..kami layan mabuk laut je..

    betul ye redang best? pas ni mau g redang lah.xmo lg g phi phi..tak bape cantik n air tak clear pun :P

    ReplyDelete
  3. Qoid x mabuk sebab sibuk layan ipad huhuhu

    ReplyDelete

~Dah Baca Tak Mahu Komen?~

Jom Bercuti di Ipoh ~ Heritage Hotel

Assalamualaikum.. Mood cuti-cuti kadang datang bila kita banyak kerja kat ofis, serabut dengan masa yang macam tak cukup. Kan? Tapi na...