Fullhouse Sunway Pyramid Tiada Sijil Halal ~ Take Note Pls Dear Muslim ~

Assalamualaikum u'olls..

Actually, lepas balik dr Phuket tempoh hari..kami sambung cuti lagi..So tgh hari tu teringin nak makan something yang chezzy and fabulous sket..So teringatlah yang Azwan, my brother celebrate birthday Yaya kat Fullhouse Sunway Pyramid..Bgtau encik hubby, jom lunch kat sana..He said OK.

 
 

Sampai Sunway Pyramid terus g ke LG untuk lunch..tetiba encik hubby tanya..halal tak? sbb kat pintu atau dinding restoren takde logo halal..Sy jawab..halal..sbb last time I check (2 3 years ago), dia belum apply sijil dr JAKIM..tapi memandangkan ramai Melayu Islam dan adik sy sendiri g makan sana, so maybe dah ada kot pensijilan tu..

Kami masuk, order tapi encik hubby masih was-was sbb list of menu dia dlm bahasa Inggeris dan Cina..(agaknya)..tp sy kata..klu was was..kira dah takleh makan..tapi dia kata takpe..dia yakin..Kami pun order Coke 2, Chicken Chop, Creme Brulee dan Alfredo Spagheti..

Sambil tunggu order hubby g jalan-jalan dan tanya seorang waiter..Waiter tu kata restoren tu halal tp takde logo..Something Fishy lah kan..Then hubby suh sy tanya seorang pelayan Chinese pulak..

"Is it Halal!"
"Yes..Yes..Halal"
"Do you have the certificate? Can I see it?"

Tetiba pelayan menggeleng dan berlari ke belakang menjerit Cancel! Cancel! Dan secara tetiba juga seorang manager lelaki Cina keluar bertanya dengan pelayan tu..Dorang ckp Mandarin..Terus pelayan tu angkat balik Coke yang dah hidang atas meja..Dorang tak halangpun kami nak cancel order..Dr situ lah hubby tau yang restoren ni mmg tak halal dan ramai Melayu Muslim dah terpedaya..

So..pls dear readers..Check dan sahkan dulu status halal sesebuah restoren itu..Bukan apa..mencari yang halal itu adalah wajib.Tambahan pula jadi darah daging..Klu preggy..apa yang kita makan itu utk bayi yang dikandung..Jgn sebab restoren tu ramai Melayu Muslim makan..so..kita dgn sewenang-wenangnya beranggapan ianya halal dan sesuai..Kena yakin ianya halal dan bersih..Kalau JAKIM dah keluarkan sijil..makanlah dengan tenang dan senang hati..Peringatan untuk dr sendiri juga yang alpa kadang2..TQ Encik Hubby sbb being so concern dan cerewet pasal benda camni..

So, kami melangkah kaki ke restoren lain..Tp di Sunway Pyramid tu, Encik Hubby kata macam kat Phuket pulak..byk restoren yang confirm tak halal..Malaysia TanahairKu :p

NolynQoid

Comments

  1. tqvm lynda...coz share info !!

    ReplyDelete
  2. welcome kak..FM nti antar..hehe

    ReplyDelete
  3. fuh.. nasib baik x tergerak langsung nak makan kat situ.. nasib baik nol tergerak nak tanye ek..

    ReplyDelete
  4. alhamdulillah.. next time lebih berhati lagi n kalu dapat info share lah.. hehhe sharing is caring..

    ReplyDelete
  5. salam perkenalan. thanks for sharing yek.

    ReplyDelete

Post a Comment

~Dah Baca Tak Mahu Komen?~

Popular Posts