31 May 2012

Tempah Baju Raya Even Bulan Puasa Pun Belum ;p

Assalamualaikum u'olls..

Dah tempah baju raya? kami dah! hehe..bukan apa..by this time pun kebanyakan tailor takmo amik tempahan dah..tahun ni cepat sikit tempah sbb malas nak redah Jalan TAR during bulan pose..so..beli kain kat Gulati's hari tu..semeter RM25 untuk hubby ngan Qoid..Untuk sy sepasang kain RM130..Adeh..1st time beli kain semahal itu..Encik hubby kata ok..apalagi..amik je lah kan..
Tahun ni kaler biru cerah..nak cr biru seakan silver takde..
Lepas tu singgah ke Tailor Bak kat Anggerik Mall, Shah Alam untuk jahit baju Encik Hubby dan Qoid..
Ok..masa ni bergaya sakan..tp sampai time nak ukur dia punyalah menjerit menangis-nangis..adei..anak bertuah..last-last pakcik Tailor tu amik baju contoh je..dan ukur lilit kepala je..naseb ah ye..apalah rupa baju dia tu..lagi satu jangan buat hal pagi raya taknak pakai baju Melayu ok..
Total baju Melayu hubby dan Qoid RM210..Dijangka siap bulan Jun ni..Erm..taktau murah ke mahal..tp setahun sekali pun kan..Then sy hantar baju sy kat tailor biasa kat Klang..Sy punya baju dijangka siap seminggu sebelum raya..tunggu raya lah kan utk tengok hasilnya..xoxo

~*Belum abis ganti puasa pun..sedang gigih..dan tahun ni nak amik cuti panjang..tak mahu berkorban dan terkorban lagi ~

NolynQoid

29 May 2012

Birthday Celebration @ D'Tandoor Subang Jaya

Assalamualaikum u'olls..

Sempena bestday Ayah (26 Mei) dan Azwan (27 Mei), kami decide kali ni nak ubah angin dan selera sambut bestday ngan makan kat restoren India Utara, D'Tandoor..Diiringi muzik Hindustan sepanjang dinner malam tu..mmg rasa macam makan kat Bombay..ahahaha..
D' Tandoor Subang Jaya..Dah buat booking 2 hari sebelum sbb outlet ni comey je..kapasiti mayb dalam 40 org je..
Interior..lampu malap je..
Budak hitam 2 org..
Semua dok tgk menu tapi pening..kehkeh..becoz semua menu dlm bahasa Hindustan hey..
Disebabkan sylah tukang booking, maka sy juga merangkap tukang order..muka pening pk nak order apa..tp sbb dah Google..so..order mana yang menarik hati je..Puaslah si manager offer amik udanglah..ikanlah..semua ckp taknak..ikut je apa yang sy order..
sementara menunggu, disajikan papadom dan mint sauce
Menarik..minum dlm bekas tembaga..air suam boleh refill
Kek dr Rania Cakes
Bday Daddy..
Allo Gobi..campuran kobis bunga+kentang..sedap
Beef Korma..pekat
Mutton Madrasi..Kambing masak rempah..sedap..paling sedap
Paneer Kulcha @ Cheese Naan
Nasi Briyani yang wangi..tak muak dan tak berminyak
Mango Lassi..rasa yogurt mangga..sedap..
Cara makan Indian Food..letak sume dan makan sekali..Tetiba teringin lagi ni..hehe

Menikmati juadah..encik hubby dah surrender lepas 2 kali tambah..Tgk bday boy makan tak stop
Total..murah kan..
Servis cepat dan tip top cuma dorang tak reti ckp Melayu..berbelit gak lidah speaking London nahu Hindustani..Mcm ayam itik..hehe..actually owner adalah dr Pulau Pinang dan restoren ni antara restoren Halal pilihan di Malaysia..Boleh pergi lagi dan puas hati..Kepada 2 org besday boy..Semoga dipanjangkan umur dan dipermudahkan segala urusan..Diberi kesihatan yang baik..dilimpahi rahmat dan rezeki..I luv both of u...xoxo

NolynQoid

28 May 2012

Makan-Makan di Cherating

Assalamualaikum u'olls..

Citer makan-makan di Cherating..memandangkan ini trip free & easy..so agenda utama selain tido dan lepak dlm bilik adalah makan..kenyang perut makan bfast yang pelbagai..malam ngan tengah hari pun perut tetap diisi dengan makanan menarik di Cherating..

Malam pertama di Cherating kami makan di sini..terletak di Jalan Cherating menuju ke Jabor..
Siakap Berempah dan Telur Dadar
Sup Tulang dan Kangkong Belacan..
aktiviti biasa menunggu makanan..Total malam itu RM56..sudah agak..dan tidak terkejut..

Hari kedua untuk makan tengah hari..semestinya nasi Kukus Gulai Kawah.nampak sboard ni dah senang dah..
Nasi Kukuh Ayam Rempah
Gulai Kawah dan Air Nyior
total hari tu lebih kurang RM20..murah kan..sampai hari ni ngidam nasi kukus ayam rempah ni lagi...
Malam kedua di sini..tempat femes Cherating..Klu google memang jumpa ni...Sebelah kedai malam kelmarin..adeh...
Ketam Masak Cili yang femes ngan sotong goreng tepung yang sedap..nak minta tambah tapi perut dah full..
Kangkung Belacan dan telur Dadar..Total cost RM36..Beza memang berbeza...
Qoid ngan air sirap
Hubby ngan Teh O Ais dan Carrot Susu sy..
Puas hati makan kat Cherating..Oklah..sama je macam kat sini..cuma seronoknya sbb sambil2 cuti2..hehe..xoxo

NolynQoid

Impiana Resort Cherating Yang Tenang dan Aman

Assalamualaikum u'olls..

Semasa cuti-cuti Cherating tempoh hari sy menginap di Impiana Resort Cherating..Nice resort dan yang penting tenang..Untuk 2 malam tu, sy byr RM400 dan book thru Booking.com..Price ni including bfast..Bfast adalah pelbagai..kenyang lah sampai tengah hari sebelum cr lunch..next post boleh share tentang makan-makan di Cherating..Selain makan..sy, hubby n encik Qoid hanya dok lepak dlm bilik dan tidur..haha..mmg rehat habis..Tambahan pula sunyi, aman tepi laut tu..
Bilik kami 155
Day Bed
Matahari terbit
Sy suka picture ni wlu pun senget..hehe
Bilik kami yang byk bersidai baju tu..hehe
Buat-buat tido..adei...
kat lobby
Yang seronok si Qoid je..kelmarin tunjuk dia gambar pool..dia ckp..ji..ok..ok...(janji..ok..ok) untuk bwk dia mandi pool lagi..hehe..Ibu n Ayah nak concentrate keje hokey..asyik mau cuti je..org marah nti..hehe..xoxo

NolynQoid

25 May 2012

Road To Cherating

Assalamualaikum u'olls..

Baru ni kami bercuti ke Cherating..Tak puas sebenarnya bercuti di Phuket..so..sambung ke Cherating pulak..tp ada cerita yang berlaku sepanjang perjalanan ke Cherating..

Cuti-Cuti Cherating berlangsung pada 19 Mei-21 Mei hari tu..Takde lah bangun pagi sgt..Dah siap packing barang malam sebelum tu..pegi bfast di Pak Ali Kopitiam Seksyen 7 dan memulakan perjalanan ke Cherating melalui Lebuhraya PLUS-Lebuhraya Pantai Timur (LPT) dan akan exit Jabor nanti..
Hubby drive tak laju dan ikut lane paling kiri sekali..sampai di KM 30 dekat ngan exit Subang ni..tetiba..dengar bunyi batu terkena cermin dan..
Cermin kete sebelah kiri pecah kena batu akibat aktiviti mesin rumput di tepi hway..Terus berhenti cemas di lorong kecemasan..naseb baek ada tinted..so..cermin tu stay gitu je..tak terus pecah..tapi dah dgr bunyi kaca berterabur dalam pintu..terus alihkan Qoid..in case kan..
Kontraktor PROPEL..Jika keadaan begini berlaku..segera hubungi kontraktor berkenaan dan minta ganti dengan segera..Biasanya Kontraktor Mesin Rumput ni ada insuran untuk cover misalnya terkena atau terpecah cermin kete yang lalu lalang..kami call lah nombor yang diberi oleh pekerja berkenaan..dia minta kami ke Kayu Ara dan cari kedai repair..nti dia datang..Tp kami di Subang..Takut cermin tu berderai sebelum sampai Kayu Ara..

Hubby sedang negotiate..cuma bertanya nama kontraktor..Bukan minta dorang ni ganti pun..Cuma mood kami ke Cherating dah bercelaru sbb kejadian tidak disangka ini..
Lepas buat report di Tol PLUS Subang tu..melilau lah kami cari kedai cermin..Dengan jammed dekat Sunway tu..Pening..Tetiba dapat call dr Kontraktor yang sebenarnya untuk datang ke sebuah kedai cermin di belakang TESCO Puchong..Naseb baik dah dekat..Jadi, kami tiba di kedai ini dan Kontraktor Cina tu dah standby dengan pekerja kedai cermin tinggal nak ganti je cermin yang pecah tu..Dia bagitau..perkara ni biasa berlaku..cuma insurans mereka cover cermin depan je..Cermin tepi dan sisi ni semua kena keluar belanja sendiri..Tak kisahlah..janji dia yang bayar ;p
Ok...masa cermin pecah dia tak tido lagi..so dia sibuk tanya..Bu..cah...Tapi sepanjang perjalanan ke kedai cermin dan sepanjang cermin diperbaiki..dia tido..Wlupun orang tu sibuk mengetuk..mengvacum bagai..dia tido lena..Tapi bila bangun..dia tanya..Bu..cah? Haha..gelaklah kami berdua..Adoi nak..cermin tu dah elok ok..Awak yang tido tak hengat dunia punye..Bertuah punye budak..

Ok..dorang ni amat cekap..pantas dan kemas..kami tunggu untuk cermin tu ditukar cuma lebih kurang 1/2 jam..Sila call untuk tau location kedai yang sebenarnya (betul-betul belakang TESCO Puchong tu)..Dan yang penting bukan kami bayar..Tapi oklah..sekurang-kurangnya dah jumpa satu tempat tukar cermin yang bagus mcm ni.
Selesai tukar cermin, kami meneruskan perjalanan semula..kemudian berhenti di R&R Genting Sempah untuk lunch dan solat Zohor..Terus ke LPT dan tiba di Impiana Resort Cherating lebih kurang pukul 5.30 petang..Lega..
Welcome drink yang unik..Teh yang ada bau jamu tapi rasa yang sedap..lega..Ok..Check in..dan kecebusssss dalam pool..Gambar bagai pun tak amik...xoxo
NolynQoid

Qoid Demam Denggi

Assalamualaikum.. Sekali lagi tergendala nak sambung episod akhir mahligai kami. Sebab Qoid positif denggi.. Sebenarnya Qoid start ...