Melaka Day 2

Assalamualaikum u'olls..

Ni cerita susulan daripada sini. Hari kedua di Melaka bermula agak lewat sbb sy dan hubby bangun lewat..haha..xde adab langsung duduk rumah orang..Family tu dah siap breakfast baru sy dan hubby siap mandi..pastu buat muka selamba je breakfast pulak sambil tengok TV..

Dah siap-siap, kali ni rombongan kami diikuti oleh Makcik Zabedah sebagai Tour Guide..Tempat pertama dituju adalah Taman Mini Malaysia dan Asean..tp sayangnya tutup untuk renovation :(

Hanya buka pada Mei 2012
Hajat hati nak ke Zoo Melaka juga terpaksa dibatalkan kerana barisan kereta dan manusia yang sgt-sgt panjang..Tak sanggup sy nak beratur di tengah terik panas tu hanya semata nak tgk gajah dan buaya..hihi..KL pun ada zoo ape..

Terus memandu jauh ke Perigi Hang Tuah dan Rumah Melaka..Ramai orang juga..Maklumlah cuti umum..Tapi takdelah sepenuh Zoo tadi..

air jernih tapi tak nampak pula buaya putih tu ;p



Khazanah Melaka..Baju tu boleh sewa RM20 sepasang.Mau?
Ni kisah menarik di Rumah Tradisional Melaka ni..Lihat gambar di bawah..Dalam bulatan adalah pemilik rumah atau penjaga rumah Melaka yang telah menyerahkan rumahnya kepada Kerajaan Melaka utk tujuan pelancongan..Nama beliau adalah Makcik Patimah atau kami gelarkan Makcik Sehengget (RM1)..Kenapa?  Kerana beliau amat suka memekik di corong pembesar suara itu bertanya orang dah bayar RM1 tak nak amik gambar dan naik rumah dia tu..Adoi..Kami bayar RM5 untuk 5 orang dan arahan dia amat jelas..hanya yang bayar boleh bergambar, ambil gambar dan naik rumah dia..While hubby, my sister n BIL dok kat bawah..dorang snaplah a few pics dari jauh..Halllooo..ngko kena halllooo ngan Makcik tu..hihi..Padahal dorang cuma amik gambar papan tanda Rumah Melaka tu..Hadoi Makcik.. Tak ikhlas langsung nak sharing the history..Dah tu..Tak hingat pula sapa dah bayar belum..Tu lah..sistem takde tapi mau kutip duit..Sy report Perbendaharaan kang..hihi..Sabar je lah kami..Kalau ikutkan hati mau je ambil pembesar suara tu tempik kat telinga dia pulak..hahaha..sabar..kami dalam mood bercuti :)
Makcik Patimah :)
Contoh pembesar suara yang digunakan
 Penat melayan kerenah Makcik Patimah, kami beredar ke Dataran Pahlawan semula tp jalan jammed..Hajat hati mau ambil gambar A Famosa tak kesampaian..xpe..next time..Dah menjelang tengah hari dan kami makan kat gerai tepi jalan je..Nak cr asam pedas pun tak dapat sbb sana sini jammed..

Selesai makan, kami ke Pantai Klebang..Amik angin laut dan tengok kapal selam yang takleh menyelam lagi..hehe...
kemudian..pengubat hati yang panas..hehe..kat KL takde ni..

Malam itu juga kami pulang ke KL sbb ade urusan pada hari Rabu..lepas ni dah takde cuti sambung lagi kecuali pada awal Februari nti..hajat hati nak naik Colmar Tropicale..tgklah macam mana kan..xoxo

NolynQoid

Comments

  1. Saya pun pegi Melaka cuti CNY baru ni. Memangfrust tak dapat masuk Taman Mini Malaysia tu..

    ReplyDelete
  2. tu lah kak syani..terlalu ramai org dan mini malaysia tutup..lama tu hasrat terpendam..huhu

    ReplyDelete

Post a Comment

~Dah Baca Tak Mahu Komen?~

Popular Posts