Skip to main content

Posts

Showing posts from January, 2012

Breaklunch @ Pak Hailam Kopitiam

Assalamualaikum u'olls..
Ahad lepas kami ke Tesco Shah Alam untuk shopping barang dapo sikit..Memandangkan pagi tak sarapan sebab bgn lambat..so decide breaklunch teruslah kan..Kami ke Pak Hailam Kopitiam..Di depan kedai ada gambar Datuk Misbun Sidek tu..

Yang berselera was Encik Qoid..Anak bertuah ni nak makan yang sedap aje..Dia juga yang beria tgk menu dan tunjuk apa nak order..

Makanan not bad..Oklah standard kopitiam kan..Tapi prefer to go to Pakli Kopitiam juga..Harga boleh tahan..Habis jugalah RM30 untuk breaklunch..haha..jimatlah..2 in 1..Erm...esok dah masuk Februari..sekejap je..xoxo
NolynQoid

Melaka Day 2

Assalamualaikum u'olls..
Ni cerita susulan daripada sini. Hari kedua di Melaka bermula agak lewat sbb sy dan hubby bangun lewat..haha..xde adab langsung duduk rumah orang..Family tu dah siap breakfast baru sy dan hubby siap mandi..pastu buat muka selamba je breakfast pulak sambil tengok TV..
Dah siap-siap, kali ni rombongan kami diikuti oleh Makcik Zabedah sebagai Tour Guide..Tempat pertama dituju adalah Taman Mini Malaysia dan Asean..tp sayangnya tutup untuk renovation :(
Hajat hati nak ke Zoo Melaka juga terpaksa dibatalkan kerana barisan kereta dan manusia yang sgt-sgt panjang..Tak sanggup sy nak beratur di tengah terik panas tu hanya semata nak tgk gajah dan buaya..hihi..KL pun ada zoo ape..
Terus memandu jauh ke Perigi Hang Tuah dan Rumah Melaka..Ramai orang juga..Maklumlah cuti umum..Tapi takdelah sepenuh Zoo tadi..



Ni kisah menarik di Rumah Tradisional Melaka ni..Lihat gambar di bawah..Dalam bulatan adalah pemilik rumah atau penjaga rumah Melaka yang telah menyerahkan rumahnya k…

Melaka Day 1

Assalamualaikum u'olls..
Sempena cuti panjang CNY tempoh hari..encik hubby ambil keputusan mengejut ajak saya ke Melaka..Bagai org mengantuk disorong bantal..sy on aje..hehe..kami bertolak ke Melaka pada malam Sabtu 21 Januari..Perjalanan lancar mayb sbb dah ramai org keluar pagi itu..Tiba di Melaka lebih kurang jam 11.00 mlm..Kami menginap di Kampung Kesang Jaya, teratak indah Pak Ali dan Mak Bedah (parents in law adik sy)..Thanx so much Pakcik n Makcik yang sediakan bilik yang amat selesa dan makanan yang lazat..hehe..
Sabtu di Melaka, kami plan ke Banda Hilir..Nak naik Menara Taming Sari dan River Cruise..Kepadatan penduduk amat tinggi termasuk orang-orang dr Singapura..




Ramai sgt org kat Dataran Pahlawan tu..penat berjalan sambil dukung Qoid yang penat agaknya..Nak naik beca x dpt..Boleh ke pengayuh beca cakap "Lecehlah kak nak patah balik ke stesen ni..Lagipun tempat yang akak nak pegi tu belakang ni aje..Jalan kaki sampai" Apa punya kekwatnya mat beca ni..I taulah mat…

Wordless Wednesday #10

Assalamualaikum u'olls..

Si Botak

Assalamualaikum u'olls..
Selamat balik bercuti..haha..hari ni bersiaran dr rumah sbb sy masih lagi bercuti..Mood cuti masih ada..tapi esok keje 2 hari je..oklah kan..Nak cerita sikit tentang anak bertuah yang kami bawak gunting rambut hari tu sebelum ke Melaka..Ini bukan kali pertama gunting rambut..so..bukan juga kali pertama jadi begini..
Sebelum potong dan Semasa Potong :-
Selepas rambut dipotong :-
Setiap kali potong rambut macam nilah rupanya..sampai pakcik tukang gunting dah naik kenal..ntah-ntah pakcik pun dah malas dengar tangisan dia..pernah sekali kami potong rambut dia di rumah..tobek sana sini sebab tak dok diam..solution ni aje lah..bawak terus ke kedai dan biarlah dia nak menangis..sekejap je pun janji hasil kemas dan bersih..xoxo
*ada cerita cuti-cuti Malaysia..wiii~
NolynQoid

Surat Dukacita..

Assalamualaikum u'olls..
Baru ni terima surat dukacita..walaupun sy dah lama berdukacita..Buat ape lagi hantar surat ni sedangkan sy sudah tau kaki aircond dan kaki kipas yang dapat jawatan ini..Tapi..sy seorang yang tabah dan redha bahawa sudah tertulis rezeki itu bukan hak dan milik sy...Tersenyum puas menghadiri temuduga dengan jayanya dan bermaruah..bukan seperti mereka-mereka itu..Allah Maha Tahu..
~Sy seorang yang tabah dan bersyukur..Insya Allah~
NolynQoid

Hadiah Untuk Qoid?

Assalamualaikum u'olls..
Hari Lahir Qoid yang ke 2 tahun dah makin dekat..Sy masih memikirkan hadiah apa yang sesuai..xmo lah beli mainan lagi..dah banyak sgt..Encik hubby asal pegi shopping je mesti belikan satu mainan untuk Qoid..Tak kira lah apa jenis pun..Last nite jalan-jalan kat Jusco Bukit Tinggi manalah tahu ade yang berkenan nak dibuat hadiah..Tapi encik Qoid nampaknya berkenan dengan ini :-
Amboi anak bertuah ni..Mahal tu nak!Ibu takde lah plan nak ke kedai itu dan beli hadiah itu ok..kat rumah dah ade dua..Ipod n Ipad..Tak cukup ke..hihi....Tapi encik hubby yang lebih2 nak beli kunun..hihi..Ada rezeki lebih boleh lah beli kan..So..masih berkira-kira mau beli apa ni..masih mencari dan akan terus mencari yang terbaik..xoxo
NolynQoid

Wordless Wednesday #9

Assalamualaikum u'olls..

NolynQoid

Qoid nak masuk 2 tahun..what the .......?

Assalamualaikum u'olls..
Tajuk jgn disalaherti..No words can describes how fast dan express nye umo Encik Qoid ini..Rasanya baru le sesangat buat birthday party dia..ni next month suda kene buat lagi ;p
Ahad lepas, genap usia 1 tahun 11 bulan..Perangai?? Macam-macam hal..Yang tak tahan, sekarang tido mesti lepas pukul 1 pagi..Aiyark..Ibu n Ayah kadang-kadang terbabas subuh koboi je..Anak bertuah..Ntah apa yang membuatkan dia bertukar bio-clock itu tidaklah diketahui..So, solution : masuk bilik, baring atas katil, dan buat-buat tido (end up dengan tido betul-betul)..bila terjaga lebih kurang pukul 2 3 pagi, tgk anak bertuah ni dah lena..terpaksa lah bersempit-sempit 3 beranak atas katil Queen bilik tu..Kalau hari Sabtu n Ahad, ibu ayah pun terlajak sama sampai pukul 10 pagi..hehe
Lagi satu perangai..Ipad..Ipod atau apa sahaja gadget yang ade..Anak zaman sekarang..Mana main konda kondi..baling selipar..dia main Angry Bird, Fruit Ninja..hehe..advanced..




Tgklah keadaan rumah yang berseler…

Keputusannye..

Assalamualaikum u'olls..
Akhirnya dah dapat result..Ingat tak sy n hubby amik MUET (klik sini)..So, semalam dah keluar result tu..dan keputusannya..


Alhamdulillah..Band 3..tp markah encik hubby kurang sket..so nampaknya seminggu ni saya berehat daripada melakukan kerja-kerja rumah (masak, jaga anak, kemas umah dll)..hehe..boleh ke gitu..persetujuan telah dicapai seminggu sebelum result keluar ok..tapi lumrah dan fitrah wanita..kita secara langsung akan buat semua tu..sampai encik hubby cakap, awak ni asyik buat keje je...tapi itulah kita...wanita hebat! xoxo
NolynQoid

Apam Polkadot

Assalamualaikum u'olls..
Tajuk mcm sy pulak yang buat apam tu..Actually, br nak try buat..nak buat untuk Birthday Qoid..Memandangkan dia suka makan, apa salahnya ibu cuba buat kan..

Bahan-bahan ( 50 biji papercup medium )3 biji telur-dari peti sejuk(gred A) 275 gm tepung gandum 220 gm gula halus 150 ml susu segar@susu cair 3 sudu teh baking powder 1 sudu kecil ovalette filling-blueberry@strawberry@apa2 ikut citarasa pewarna masukkan semua bahan apam kedalam mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima sehingga kembang bahagikan adunan kepada beberapa bahagian,kemudian titiskan pewarna mengikut pilihan masukkan setiap adunan berwarna kedalam piping bag …

Wordless Wednesday #8

Assalamualaikum u'olls.. NolynQoid

Dinner @ William Kelana Jaya

Assalamualaikum u'olls..
Jumaat lepas g dinner @ William Kelana Jaya yang femes tu..Dah lama tak pegi since dia pindah..Ingat pindah jauh sgt lah..rupanya..depan tu je..lagi dekat dan lagi senang nak noticed..Terletak belakang Lincoln College tu..Ground Floor Plaza Mayang..berdepan dengan shoplot pertama Taman Mayang tu..Lebih bersih..lebih convenience dan takde bau busuk lagi..hehe.. Malam tu, servis bagus..cepat dan pantas..kami order Carbonara Mushroom Chicken, Pizza Ayam dan Nasi Goreng Cina untuk Qoid dan Strawberry Yogurt Gelas besar...nyummy.. Nasi Goreng tu banyak sgt..begitu juga dengan Pizza tu..so..tapau buat breakfast pagi Sabtu..Total semua RM61 diskaun sehengget oleh Uncle William (hehe..ye ke nama dia ni)..Lain kali boleh pegi dan order makanan lain yang femes tu..xoxo
NolynQoid

Pulut Mangga Oh Pulut Mangga

Assalamualaikum u'olls..

Sampai hari ni tak dapat :( ..Dulu masa keje kat Klang Parade adelah Thai Expo..boleh makan hari-hari..Sekarang ni nak cari susah..Google sume tempat best kat KL..Camne nak pegi..hm..buat sendiri sedap juga kan..tapi mana nak cari mangga yang sedap dan manis..kene g pasar malamlah macam ni...xoxo
NolynQoid

Aktiviti Tahun Baru

Assalamualaikum u'olls..
Cuti Tahun Baru hari tu ke mana? Kami tak kemana-mana..cadangnya nak pegi menginap di mana-mana hotel tetapi sume fully booked..so..dok umah je lah..cuaca pun panas.. Puan Mama ajak ke Pantai Morib pun tak ikut..so..encik hubby pandang puan wifey..Qoid pun pandang ibu n ayah kebosanan..
Tetiba teringat dapat call daripada Pusat Perabot Mitaly, Bandar Puteri untuk attend Lucky Draw diorang on da date..2 3 bulan lepas ade beli perabot untuk Qoid dan katil baru kami. Maka, bersiaplah kami 3 beranak ke Puchong  lepas solat Zohor..1st calling was at 2.30 pm..Hadiah utama yang jadi pujaan hati adalah TV LCD 42 inci, Peti Ais dan Mesin Basuh..Bestkan..


For the 1st calling tu, tak bertuah lagi..so decide to wait for another calling pukul 5.30 pm..Sementara tu dok lepak makan burger free seorang sebiji while Qoid minum air dan makan keropok..Lepas tu, singgah jalan-jalan di Giant Bandar Puteri Puchong untuk solat Asar..


Tepat jam 5.30 pm, kembali ke Mitaly tapi pulang …