31 October 2011

Panggilan Haji

Assalamualaikum u'olls..

Pejam celik..pejam celik dah nak masuk Zulhijjah ni..Masuk Raya Aidiladha dah..Insya Allah..Ahad ni 6hb Nov kita sambut raya lagi..hehe..n of coz bila Aidiladha mesti kene citer pasal pegi haji kan..Rukun Islam yang ke-5..

Alhamdulillah..MIL dah selamat berangkat ke Tanah Suci pada 26 Oktober lepas..kami, anak-anak, menantu dan cucu pegi hantar MIL ke Kompleks Tabung Haji Kelana Jaya..MIL pegi dengan De Mawardah Travel & Tours yang pertama kali menguruskan bakal haji..Insya Allah, MIL pulang ke tanahair pada 7 Disember..Beliau terus ke Makkah baru ke Madinah..


Keadaan Kompleks yang penuh umat plus umat xde sivik (gambar 4)...hishhh..
Kami tiba di Kompleks jam 9.00 mlm..MIL check in pukul 2.00 pagi..hehe..sampai umah kol 3.00 pagi..pengsan..haha..kebetulan encik Qoid dah enak beradu dalam suasana sejuk di Kompleks selepas hujan..sampai umah segar bugar..hehe..sebelum balik singgah McD Drive Thru Seksyen 3 makan dinner+supper..

MIL dan anak-anak

us ms br sampai..ceria hokey

tunggu check in
ayah n Qoid..
Semoga MIL tenang  menjalani ibadah di sana..dipermudahkan segala urusan..dan selamat pulang..semoga mendapat haji yang mabrur..Insya Allah..xoxo

NolynQoid

28 October 2011

Geng Nescafe

Assalamualaikum u'olls..

Lama tak bersiaran..Actually si Qoid br baik demam and Insya Allah nanti menyusul post demam dia tu..Alhamdulillah dah sihat..sy pula start batuk kering dan hampir hilang suara...x best :( tp terima dengan redha sebb ini ujian DIA..

Nak share pasal kegemaran baru Qoid..hehe..sy suda ada geng baru utk menghirup nescafe..Qoid menmilih utk follow ibu instead of ayah..hahaha..tp dia minum nescafe pun cuma hirup-hirup gitu..xdelah minum bebanyak..Nescafe also kegemaran Tok Ayah n Onny..

tunggu ibu order makan n air..huhu
lepas je makan, ayah ajak minum teh o..Qoid ckp nanak (taknak) dan tunjuk air nescafe ibu
layanz...sambil main mata ngan ibu

Anak bertuah ni <3
Macam-macam perangai..hehe..tapi inilah yang dirindui di ofis atau kalau keluar ke mana-mana tanpa dia..Semoga terus menjadi anak yang baik..bijak dan menggembirakan..xoxo

20 October 2011

Satu..1..The One n Only..

Assalamualaikum u'olls...

Selamanya mereka akan jadi satu-satunya..dengar lagu ni pagi tadi setelah lama tak dengar..


Satu... kasih yg abadi
Tiada tandingi dia yang satu 


Dua... sayang berpanjangan
Membawa ke syurga kasihnya ibu

 
Tiga... lapar dan dahaga
Rela berpayahan setianya ayah 


Empat... mudah kau ketemu
Berhati selalu beza antara
Kasih dan kekasih

Ibu kuingat dahulu 
Menyisir rambut ku kemas selalu
Ayah menghantar ke sekolah
Bergunalah ilmu bila dewasa

 
Sayang dengar lagu ini
Untuk kau sandarkan buat pedoman
Jangan manis terus ditelan
Pahit terus dibuang... itu bidalan


Harus kau renungkan
Andai kau peroleh bahagia
Ingat itu bukan
Untuk selamanya 


Andai kau dalam sengsara
Ingat itu bukan
Untuk selamanya
Hidup ini sementara

Mama n Ayah..Along luv u so much..thanx for everythings..Qoid..Ibu n Ayah luv u so much..xoxo
NolynQoid

18 October 2011

TOLONGLAH JANGAN BODOH SGT!

Assalamualaikum u'olls..

Sorry dengan tajuk kat atas tu..sy rasa amat marah..bengang..geram dan mode emosi melampau..Astaghfirullahalazim..Istighfar bebanyak Lyn..sabar...


Bukan apa..buka paper hari ni baca tentang mayat bayi baru lahir dikelar di sebuah sekolah..bongok sgt agaknya budak ni..haih....dahlah berzina, mengandung luar nikah dan paling teruk membunuh..apa nak jadi ngan anak2 zaman sekarang..kadang-kadang hairan..Allah mudahkan untuk dia menjalani tempoh mengandung..xde kesukaran mcm ibu mengandung yang lain..Allah mudahkan proses bersalin dia tanpa perlu epidural..cucuk sana sini..seluk sana sini..tapi berakhir dengan kebodohan yang amat sgt..atau mungkin itulah balasan yang Allah sediakan utk dia iaitu biar dia menderita seumur hidupnya di muka bumi ini dan di akhirat sana..Wallahuallam..

Tolonglah..bagilah anak tidak berdosa itu kepada org yang memerlukan..ramai lagi pasangan suami isteri yang mencuba utk mengandung tapi tidak dikurniakan rezeki lagi..berilah anak itu kepada mereka yang sudi menjaga dan menyayangi..Jika termengandung (bukan galakan..haram tetap haram..dosa tetap dosa)..tolonglah sgt2..jgn buang dan bunuh..carilah jalan penyelesaian yang betul dan berani bertanggungjawab..tapi yang paling penting..JAUHI ZINA..klu perhubungan terjaga..tiada apa yang berlaku..Tolong sayang diri anda dan keluarga..Lagi satu..PARENTS! Tolonglah alert ngan perubahan diri anak gadis anda..janganlah dibiarkan berkeliaran dengan berpakaian  tidak menutup aurat..bila perut dah kembung pun tak tau..Dan cikgu2..jgn dok kepoh pasal sape tuka kete baru..pls taking care of your student..

Terlalu sedih sbb binatang pun sayangkan anaknya..tp kita manusia yang mudah lupa dan alpa ini semakin tipis keimanan dan kasih sayang serta perikemanusiaan..

NolynQoid :(

17 October 2011

Setahun Sudah Berlalu

Assalamualaikum u'olls..

Sebenarnya dah lebih setahun sy, encik Hubby n Qoid berpindah ke rumah baru..duduk berdikari dan yang penting boleh buat suka hati..haha..boleh tak cakap macam ni..Ye lah..sbb klu duduk ngan mama atau MIL mesti malas tahap gaban punye utk kemas umah..masak..basuh baju dan lain-lain kan..sbb pape mesti mama atau MIL akan buat jugak sbb umah dorang kan..so..bila di umah sendiri ni..ikut suka kami jugalah mau kemas ke tak..masak or makan luar..basuh baju after a week ke..lipat baju bila dah menggunung kinabalu ke..or even bangun pagi kol 11 on sunday..hadooiii..heaven..wakaka

At last..selepas setahun..pada Sabtu lepas..tercapai lah hajat dan keinginan serta keperluan kami utk berbuat sesuatu ke atas rumah itu :

 
Gambar kat atas sebelum...Gambar bawah setahun lebih selepas...ngehehehe





Finally..akhirnya..selepas setahun..umah suda ada grill..encik Qoid dah blh dibiarkan bermain seorg diri di tepi sliding door dan tingkap bilik..haha..boleh ke jadi ibu ayah begitu..bukan ape..sejak dah pandai berjalan..berlari dan memanjat ni..encik Qoid dah pandai panjat katil dan tgk keluar thru the window..aiyark...anak bertuah ni..we stay at 4th floor dear..klu terjatuh...boleh gila ibu dan ayah dibuatnya..so..langkah keselamatan dan pencegahan perlu disegerakan..

Punyalah mencari kedai yang buat grill selama berminggu-minggu..last-last jumpa kat depan simpang umah je..Kos utk sliding door+3 panel (2set)+2 panel = RM1,500.. Murah ke? Xtaulah..janji keje tip top sbb siap on time..kemas dan xcellent..Lepas pasang tu jenuhlah sy n encik Hubby berkemas..mengvacum dan mengemop rumah..Habuk konkrit merata dalam rumah..rimas..Encik Qoid ditinggalkan di rumah Onny untuk memudahkan kerja.. Lepas ni nak cr pintu umah yang solid sbb pintu skang ni dok bergegar kalau angin tiup..hehe..semoga dipermurahkan rezeki dan diluaskan jalan untuk penambahbaikan Rumahku Syurgaku..xoxo..

NolynQoid

11 October 2011

Ayeed n Hamster..

Assalamualaikum u'olls..

Sempena besday Ayeed yang lalu...Puan Mama decide nak belikan Hamster atas permintaan Ayeed sendiri..tp biasalah..anak bongsu..manjanya smpi ke usia 12 tahun..so..Puan Mama pun letaklah syarat supaya bilik beliau berada dalam keadaan teratur..basuh kasut sendiri..hehe

nampak ye arahan kat atas tu..khas ditujukan untuk sy n hubby yang selalu tumpang bilik dia during balik umah Mama..hehe...


Tuan punye hamster yang berubah menjadi rajin dan anak buah yang curious to know ape kemenda ah tu bergerak-gerak dlm kotak while tunggu sangkar dicuci..hehe


Saya mau ambil gambar lagi tapi dilarang keras oleh tuan empunye hamster sbb kata beliau..kesian hamster tu takut dengan flash kamera..hahaha..ok..menurut perintah..tapi syukurlah kerana at least beliau mempunyai tanggungjawab terhadap sesuatu dan diri beliau..lagi satu yang sy salute..sebelum bela hamster ni beliau rajin meng'google' tentang cara-cara menjaga hamster..bebudak zaman sekarang..advance..best of luck dear..xoxo


NolynQoid

06 October 2011

Besday Poksu Ayeed

Assalamualaikum u'olls..

Minggu ni kene pegi bengkel rekod dan fail..Post ni pasal jalan-jalan hujung minggu lepas ke Melaka dan PD..Ke Melaka menghadiri kenduri kawen dan terus pegi PD utk relax-relax n importantly sambut Besday Poksu Ayeed..Yang tidak dpt menghadirkan diri ialah MakNgah (sbb dia kat Melaka sempena kenduri), PakLang (ada plan lain) dan PakChik (kene keje..mwhahaha)..


Qoid dengan bantal busuk yang dulunya Encik Hubby punye..skang dah jadi dia punye...

Aktiviti utama kalau pegi Ilham...mandi pool..Tok Ayah berazam mengajar Qoid berenang..huhu..tp Qoid takut..

Jalan-jalan kat pantai yang surut..malas nak redah..jauh sgt airnya...

Dinner @ Nasreen Songkla Seafood yang famous..tunggu org dtg amik order 15 min..tunggu air smpi 10 min..tunggu makanan sampai 30 minit..by the time Qoid suda mengamuk mau tido..dan sy makan laju-laju smpi tak sempat amik gambar makanan..Tp Puan Mama kata..makanan marvelles..berbaloi tunggu lama...dan harga berpatutan

Kek drpd Rania Cakes..smpi PD dah cair..hehe..Poksu Ayeed yang berusia 13 tahun suda..

Nak balik dah..dengan gambar tertinggal sewaktu di Nasreen Songkla...Selamat hari lahir Poksu Ayeed..Semoga diberi kemudahan dalam pelajaran dan kehidupan..dipanjangkan usia..dilimpahi kegembiraan dan terus cekal hati..
Lama tak pegi bercuti..hehe..cadang mau round bandar Melaka ngan Encik Hubby next week..amacam? mau ke..hehe..tp memandangkan Aidiladha nanti sudah ade plan..apa kata simpan duit n jalan sakan masa tu..jimat cermat kunun..hehe..xoxo

NolynQoid

04 October 2011

Dinner with My Luv

Assalamualaikum u'olls..

Sebenarnya dah lama kepingin makan kat Secret Recipe..tetapi kerana Encik Hubby was-was dengan satu berita tentang Secret Recipe ade DNA Babi..terkubur ah hasrat tu..Tp berkat kerajinan sy menyemak website JAKIM maka..perasaan was-was tu hilang selepas JAKIM mengesahkan hanya satu produk mempunyai DNA tersebut dan SR dah lama pun x produce product tu.. info lanjut blh klik sini k Jakim Halal..

So..jom layanz gambar..

Aksi si Qoid..sekarang over hokey amik gambar..hahaha

Makan malam ni kat Secret Recipe The Curve selepas round satu Ikea mau beli katil Qoid..dah jumpa pujaan hati tapi bila pegi self service furniture dept..semua out of stock..hampa..terus tinggalkan troli yang berisi penutup microwave..senduk dan jam dinding di situ..(Jgn tiru mcm sy..xde sivik betul..hahaha)...Tengoklah klu rajin Sabtu ni mau pegi lagi..Kalau rajin hokey..hehe..xoxo

*Sudah beli ikan emas hitam..nti klu akuarium dah cuci..blh update :p

NolynQoid

Qoid..Tok Ayah..Kakak n Kebun...

Assalamualaikum u'olls...

Sebenarnya dah lama nak share pasal kebun kat belakang umah mama yang diusahakan bersama oleh Ayah, Mama dan Atok.. Semalam ambil gambar..kebun dah dibersihkan dan sedang menunggu pokok2 bertunas..Insya Allah nti ade gambar kebun part 2..hehe

Atok ada celah-celah tu..hehe..x nampak..
Kat bawah ni pulak gambar cucu-cucu n Tok Ayah mengait rambutan..Alhamdulillah menjadi jugak..ada 2 pokok rambutan kat belakang umah tu..

Tok Ayah sibuk kait..ni dua org mandor..haha
 Ni gambar si kecik buat-buat sibuk juga..kalau petang-petang balik..dia dengan kakak dok kat belakang umah..ambil angin petang ngan Tok Ayah n Onny..


Hasil Kebun :)
Ni mau share pasal si comel ni..nak ke kebun tu ade titi seberang parit besar jugalah..Kucing ni manja dengan Atok..Mana Atok pegi mesti ikut..Semalam dia nak pegi kat Atok tapi cuba melompat melalui parit tu..Maka..kerana kependekkan kakinya..masuklah dia ke dalam parit tersebut..tp menurut sumber..lepas jatuh dlm parit tu..dia patah balik ikut titi..hadooooi..hahahaha

apalah naseb..hehe
Nti bila kebun dah cantik..dah mengeluarkan hasil yang lebih lumayan..sy update lagi..Berbudi pada tanah..ni lah hasilnya..xoxo

NolynQoid

Qoid Demam Denggi

Assalamualaikum.. Sekali lagi tergendala nak sambung episod akhir mahligai kami. Sebab Qoid positif denggi.. Sebenarnya Qoid start ...