Pergilah Dengan Tenang...

Salam u'olls..

Post ni berkaitan dengan ikan Kaloi kesayangan encik hubby dan Qoid..Kaloi ni kami bela selepas pemergian ikan-ikan belaan yang lain..byk agaknya..x ingat..tapi yang sy ingat..Kaloi ni paling lama..sejak encik Qoid mula berjinak-jinak dengan walker sehingga beliau boleh berlari..

Banyak sebenarnya kenangan ngan Kaloi ni..Encik Qoid..bila balik umah..perkara pertama yang dia tegur..Kaloi ni lah..suh ayah n ibu bg Kaloi makan dulu..dan Kaloi ni manja ngan encik Qoid..haha..camne tu..Kaloi ni akan menghantuk2kan badannya di akuarium..dan encik Qoid akan bercakap-cakap dlm bahasa dia dengan Kaloi..

Masa kami ke Pangkor..tinggallah Kaloi ni sendirian menjaga rumah..3 hari xde sape bagi makan..bila kami balik..dia merajuk xmo makan...haha..so..bila ke Kota Kinabalu tempoh hari..kami decide hantar Kaloi ke umah mama dan dijaga oleh Tok Ayah..dah balik dr KK dan selepas seminggu baru bawak Kaloi balik...

Tetapi..makin lama Kaloi ni makin besar..x muat dah dlm akuarium tu..Kesian pulak..Jadi kami amik keputusan untuk melepaskan beliau ke Tasik Shah Alam.. sebenarnya dah lama amik keputusan ini tapi berbelah bagi sbb kami lihat dia yang dulunya sebesar tapak tangan Qoid telah membesar menjadi sebesar dua tapak tangan encik hubby..Tapi Sabtu lepas (16/7/11), kami decide utk teruskan rancangan ini..Sedihnya..huhu





saat-saat akhir Qoid n Kaloi
kaloi during transportation...huhu

encik hubby dan Qoid berjalan seiringan..

encik hubby di saat akhir bersama kaloi..

cuba senyum dlm kesedihan..hahaha

Kaloi akhirnya dilepaskan..nampak ekor je..
sebenarnya..encik hubby yang sedih..masih melihat tempat kejadian..

masih melihat..erm....
Semoga Kaloi mendapat kegembiraan di tempat baru..sepatutnya itu lah tempat dia..tasik yang luas..makanan yang lebih baik lagi dan kehidupan yang sepatutnya..sedih memang sedih tp demi kebebasan seekor Kaloi..kami redha...huhu..lepas ni mau bela ikan emas je..xmo dah feeling-feeling sama ikan..huhu...xoxo

NolynQoid

Comments

Popular Posts