31 May 2011

Di Bawah Bayu Part I

Salam u'olls...

Alhamdulillah, sy selamat menjejakkan kaki di Kota Kinabalu dan selamat pulang ke Klang semula...Sebagai menunaikan janji, sy mau citer pasal pengalaman terbang di awan biru n di tempat org..n share gambar yang tak seberapa ini...

Flight sy hari itu jam 7.10 petang telah delayed ke pukul 7.30 petang..Puan Mama n Encik Azwan with Poksu Ayeed telah hantar sy n Qoid to KLIA..jumpa encik hubby @ airport..beliau naik ERL dr Presint 2..Lepas check in..ade 1/2 jam sblm boarding..so..bwk sume g makan Burger King..tp encik hubby telah pesan...kami kene check in @ Gate B11 kol 7...tp kol 7..kami lenggang kangkung jalan g gate B11 yang amat jauh..jalan-jalan smbil tgk kedai-kedai.. 
Sampai je kat Gate B11, seorang penjaga tiket bermekap tebal (bukan pramugari ye), telah menegur. KK ke? dengan nada yang kasar..kami menjawab..iye..awak tau tak..awak yang last..hahaha...now sy phm nape dia marah sgt!


sy n Qoid yang sempat bergambar
Sampai je kat aerobridge..encik hubby berlari-lari anak while sy dukung Qoid...nampak pramugari kat depan pintu plane menjerit-jerit suh cepat..hello! sy sedang membawa 9.5 kg weight di sini..how come sy mau cepat! arghh!! suddenly dgr nama encik hubby diumumkan utk ke Gate B11..haha...femes 1 KLIA tu..sy pakat gelakkan encik hubby wlupun sebb sy dia jd femes tu..wakaka..sebaik shj sy menjejakkan kaki dlm plane, pintu di tutup n semua org pandang kami.. :P
Qoid yg excited 1st time naik plane

encik hubby yang malu!

x pecaya dia dlm plane

FY 630

membaca 

Kami selamat sampai di KK pukul 10.30 malam..encik Qoid dah selamat beradu..tunggu encik Daus pick up us @ KKIA and terus g check in kat hotel.. perut lapar tapi encik Qoid plak telah poo..poo..so..terpaksa g hotel dulu..until next entry..xoxo






our hotel..


nolynqoid

26 May 2011

Hati Sy Bukan Lagi Di Sini

Salam u'olls..

Tajuk macam gempak..haha..bukan ape..hari ni sy xde mood mau keje sebb mood holiday suda mari..gunung kinabalu bagai menanti kedatangan sy, encik Hubby n Qoid..

Kenapa sy excited sgt ni? haha.. maybe sbb :
  1. Ini pertama kali sy mau terbang jauh with encik Hubby n Qoid...paling jauh..haha..pasni mayb akan ade lebih jauh..
  2. Dah lama tak naik flight..last yang sy ingat balik beraya di Terengganu ms raya terakhir sy sebagai orang bujang..ni pun g sorang2...
  3. Ini kali pertama mau bawak encik Qoid naik flight..sy sedang risau sbb xtau samada dia boleh bertahan x penerbangan selama 2 1/2 jam tu..haha...sedangkan dlm kereta 1/2 jam pun dia sudah mula buat hal..apatah lagi bila tinggi di awan biru tu..harap-harap anak ibu enjoy the flight (worried mood)
  4. 1st time mau naik Firefly Airlines...mau tgk servis bagus ke tak..berbaloi sbb tiket pegi balik was 1 cent...how lucky I am kan..huhu..(bila mau dpt lagi tiket cenggini)
  5. Mau attend wedding Encik Daus n Ms Kathy...Love Story start dr zaman kolej..berliku dan penuh ranjau..n finally happily ever after..congratz guys..
  6. Mau jalan-jalan @ KK, Pulau Manukan n tgk tempat org..sian sy..adik beradik ramai..so...susah kami mau g melancong..fulusnya tinggi kan..so..ade rezeki lebih ni barulah dapat melancong..and rezeki mama ayah with adik2..kami dah dpt melancong beberapa tempat impian kami..haha..next year mayb mau g Sarawak! standby k Che Lah & Co.
  7. Mau makan seafood..Teruja sy tgk gambar-gambar seafood yang dipamerkan di laman-laman blog teman2..haha
  8. Yang penting..spending quality time with encik hubby n Qoid utk 5 hari berturut-turut..Hanya Kami! (sy suda belikan mereka berdua swimming suit...blh mandi pool puas-puas..haha)
So..bila balik nanti..sy akan ceritakan pengalaman sy di KK..including the photos...doakan perjalanan sy selamat & dilindungiNya..xoxo

24 May 2011

Hobi Baru Qoid

Salam u'olls....

Sy sedikit sedih n bengang sbb post sy pasal hobi Qoid hilang..huhu..camne blh hilang taktau...ni mau repost balik using draft yang ade...tp tak sama kot...

Qoid Rafif sekarang suka baca buku dan tengok Astro Ceria..bukan suka tgk kartun sgt sbb sy n encik hubby tidak mendedahkan Qoid dengan televisyen terutamanya kartun...cuma kadang-kadang waktu bangun pagi dan utk menceriakan Qoid, kami akan buka channel Astro Ceria dan Qoid akan happy dengan logo dan lagu Astro Ceria..lepas tu bila muncul kartun..dia akan buat hal sendiri n bila muncul balik logo tu dia akan tengok dengan penuh minat... sy rasa the main reason was the colour n presentation of the logo itself...colourful n attractive...

Lagi satu hobi encik Qoid adalah baca buku..buku yang ade sekarang buku binatang..buah-buahan..kenderaan..perkataan pertama saya..haha..Qoid suka membaca x kira masa..baru bangun tido..bila mau tido (ni yg sedikit x best..suda mau lelap masih blh bangun n amik buku suh ayah baca)... Ayah kata dia rajin macam ibu..(haha..ni sy suka!)..ayah plak bila Qoid suh bc buku terus berdengkur buat2 tido..haha..u notty oke encik hubby..x baik buat dia macam tu n the result was..Qoid akan pukul ayah dengan buku suh ayah bangun..(muahaha..padan muka encik hubby)..

Qoid akan membaca bila pegi umah Onni...time ni..Tok Ayah yang akan bacakan buku sebelum Tok Ayah g keje..pastu sepanjang hari..Onni akan bacakan..n then Paksu Ayeed..berbalik kepada Tok Ayah during tea time..n bila balik umah suh ibu n ayah baca.. biasanya buku yang Qoid baca ada gambar aiskrim n roti (armmm sambil menjilat jari)..buah-buahan (buah)..kucing (ann...), anjing (gung..gung), zirafah (pah..pah)..motosikal (brummm..) dan mcm2 lagi..syukur..semoga minat ini akan berterusan smpi bila-bila...

Sy masih mencari buku yang lebih baik mengikut peringkat umur dan perkembangan Qoid..malah sy suda jumpa taska yang sesuai utk hantar Qoid belajar waktu umur 4 tahun nanti..haha..encik hubby mau didik anak ini mengikut yang Rasulullah sarankan iaitu ajarlah anak anda menunggang kuda, berenang dan bermain pedang.. Insya Allah..ibu dan ayah akan usahakan...xoxo
Belajar dgn ibu

baru bgn tido mau bc buku

excited tgk kucing

ini kucing, ibu!

nolynqoid

Saya Bosan..

Salam u'olls..

Sy dpt soalan ini dr blog seorg teman..saje isi masa...sy bosan hari ni...mood : mau cepat2 pegi bercuti..bagai melambai2 gunung kinabalu memanggil sy..ececece..


1)   1) BILA KALI TERAKHIR CUCI TOILET?
Erm..mcm dah lama je tak cuci..huhu..tp still bersih n wangi ah..huhu

2) PENCUCI APA YG DIGUNAKAN?
Untuk cuci toilet guna Harpic kot..ke yang ade gambar itik tu ape ye..lupa plak…tp mau tukar Mr Muscle plak…

3) DALAM 1 MINGGU, BERAPA KALI MOP LANTAI?
Mop lantai tgk mood..biasanya mop lantai bila umah bersepah dan berhabuk..bila encik hubby start amik vacumm dan mengvacum…barulah mop tu digunakan…klu x..hampeh!

4) APA TUGAS TERAKHIR ANDA SEBELUM MENJELANG MALAM?
erm…yang selalu buat…check air dlm flusk cukup x..basuh botol susu Qoid..kemas dapo n hall..

5) APA MENU HIDANGAN MAKAN MALAM PALING SIMPLE?
Roti telur utk encik hubby…roti butterscotch utk encik Qoid n for me..bolehlah roti sapu Dorina n strawberry jam..

6) MINUMAN SELALU DIBUAT WAKTU PAGI
Wajib minum nescafe..WAJIB oke

7) SEBELUM TIDO APA YG AKAN DILAKUKAN?
Makan marvelon…minum air..buang air kecil n basuh kaki..cium Encik Qoid n hubby..selimutkan dua-dua..wakaka

So..sy suka apa yang sy buat..x pernah bosan dan x akan bosan..xoxo

20 May 2011

Qoid, Ayah n Ibu @ Zoo Negara

Salam u'olls...

Sebenarnya..sy n encik hubby suda lama mau bawak encik Qoid ke Zoo Negara..since dia suka tgk burung n kucing ms baby (kat zoo ade burung n kucing ke?)..tapi asyik tertangguh je sbb masa yang tidak mengizinkan selain ibu n ayah malas mau keluar di hari Ahad..hahaha

Tapi pada hari Ahad yang lalu (18/5/11), kami pun memulakan perjalanan di awal pagi lebih kurang pukul 8.30.. Dengan kelajuan 70-80 km/j..(ayah layan angin pagi)..kami sampai di Zoo Negara menggunakan laluan KESAS pada jam 9.20 pagi...lagi 10 minit baru Zoo buka..so...dengan tenang..jalan ke kaunter yang tak ramai org tu..beli tiket RM25 (entrance+butterfly farm) dan melayan kerenah Qoid yang over excited...

 
Qoid di main entrance
yang pertama ditemui was pah..pah..Qoid tak lepas pandang sbb tinggi kot..haha
Emu..malam tu bc buku ada gambar emu..so..tau lah binatang ni ape...haha
Qoid haus sbb jalan round the zoo..sian anak ibu
Ayah panggil ni madagascar..yang xde alex ngan gloria...haha
masa animal show...Qoid telah keletihan..ngamuk mau susu..so..ayah je layan tgk..
Akhirnya kami abiskan tour pada jam 12.00 tgh hari..lama tu jalan...Penat memang penat..tp enjoy..even kaki melecet sbb jalan round the zoo tp berbaloi sbb bila balik umah n tunjuk Qoid gambar zirafah..dia sebut pah..pah..

The best things was dpt spend quality time with encik hubby n Qoid sbb weekdays..kami cuma jumpa malam je..tu pun untuk beberapa jam sebelum tido n rotate the same routine..can not wait for our trip to Sabah...mau bawak Qoid naik plane...daa..xoxo

nolynqoid

12 May 2011

PC Baru Saya

Salam u'olls...

Dalam keadaan sy yang agak tegang minggu ini, sy digembirakan dengan kehadiran PC baru yang menggantikan PC lama sy yang telah berusia 10 tahun...PC lama byk berjasa kepada sy tetapi sy amat teruja dengan PC baru ni..haha

Berikut adalah spesifikasi PC baru sy : 
Model : Acer Veriton M6610G
Processor : Intel (R) Core TM i5 2300
Ram : 2.0Gb

Namun, menurut encik hubby, PC ini telah lama digunakan di kementerian tempat beliau bertugas...x kesahlah..janji sy dpt PC baru..encik hubby..sy tau anda jeles..hahaha




xoxo

nolynqoid

11 May 2011

Saya Berhak Rasa Marah!

Salam u'olls...

Sejak 2 3 menjak ni sy agak emosi dan sensitif serta mempunyai rasa marah yang amat sgt..entahlah sebab apa dan disebabkan oleh siapa...mungkin sy ada jawapannya..dan mungkin tidak...

Sebenarnya marah adalah suatu perasaan biasa yang dihadapi manusia normal seperti sy..Siapa yang x pernah marah kan? mungkin ada segelintir manusia yang mempunyai tahap kesabaran yang tinggi.. tapi sabar ada batasannya... Adakah sy tidak berhak bersuara mempertahankan kehendak, keinginan dan pendapat sy sendiri..tp sygnya masih ade lagi insan yang suka mengambil kesempatan atas kelemahan sy yang mungkin nampak jelas..sy masih punya rasa hormat yang tinggi terhadap insan-insan sekeliling sy.. adakah disebabkan itu, sy boleh dipijak-pijak dan diperkecil-kecilkan..

Terus terang sy rimas dengan sikap dan kelakuan sesetengah org yang hanya mahu mengikut kehendak hati mereka tanpa memikirkan kesan kemudian hari kepada sy.. adakah insan-insan ini yang akan membantu menanggung kesan-kesan ini..tidak! mereka hanya akan melihat dan mula menyalahkan sy apabila tiba masanya...

Untuk memujuk hati sy yang agak tidak gembira ini, sy nyatakan kepada diri sendiri bahawa pegi jahanam lah dengan mereka-mereka itu tapi sejauh mana sy mampu bertahan..DIA sahaja yang tahu... Maaf jika sy terlalu emosi...xoxo


nolynqoid

09 May 2011

Bersediakah saya?

Salam u'olls...

Hari ni sy dikejutkan dengan  berita pemergian Allahyarhamah ibu kepada seorg kawan yang akan mendirikan rumahtangga 3 minggu lagi.. Sy pasti..dia amat terkilan kerana ibu yang disayanginya tidak akan berada di sisi nya pada hari bahagianya..sy mendapat makluman bahawa majlis akan tetap diteruskan tetapi pastinya majlis itu hilang serinya..apapun..sy harap sahabat ini akan tabah menempuh hidup baru...Al-Fatihah..

Pelik bukan bila tiba-tiba sy merasakan bahawa sudahkah sy bersedia menghadapi kehilangan besar ini...mampukah sy..redhakah sy dengan keadaan ini...entahlah..tetapi sesungguhnya mengingati kematian itu adalah harus dan semoga kite mampu menghadapinya dengan iman dan takwa...

Sy juga agak risau dengan sikap seorg kenalan yang berubah laku sejak akhir2 ini...sikapnya agak pelik dan agak menjengkelkan..dan kata-katanya agak merunsingkan sy..kata org buang tebiat..tp siapalah sy utk menafsir sikap itu..sesungguhnya ALLAH itu maha mengetahui.. 

bersediakah sy dr segi fizikal, mental dan emosi untuk menghadapi saat kehilangan ini..bersediakah sy? Cuma sy berdoa semoga di saat-saat itu..sy akan jadi manusia paling tabah..paling kuat...dan paling hebat dlm menangani perasaan sy.. Sy syg segala-gala di sekeliling sy.. xoxo

nolynqoid

08 May 2011

Hari-Hari HARI IBU

Salam u'olls..

Hari ni 8 Mei 2011 adalah hari ibu...so..di kesempatan ini mau ucap Selamat Hari Ibu kpd my dearest mom, my MIL, my sis, my Maksu (u'olls knows who u are), my biras kak Azzla, frens...Ct Syarizwa, QasehMansya, my followers LyzErol and bloggers..

So, byklah hotel  n restaurant buat buffet n hi tea for this celebration..last year kami celebrate kat Cameron Highland..but this year cuma ate dinner together @ JM Briani Tesco Shah Alam...

Celebration lebih berbentuk kepada berkumpul, makan-makan, borak2 sbb bukan selalu kami ada masa utk lepak n jumpa. masa celebration ni je lah kami dapat gelak2 n cite kisah yang jarang kami dapat shared especially pasal citer encik Harun Shah layan cite Tamil klu boring..hahaha...suprised...n tgk PakChik Esyam setelah mendapat kerja baru..weee...

So, celebration lebih bersifat reunion..best bgt! Yang penting setiap hari kite kene hargai ibu kite...pada yang tiada ibu, sekurang-kurangnya...kite pernah ada ibu n semoga ibu kita tenteram dan aman di sana..

Tanggungjawab sebagai anak amat besar tetapi tanggungjawab ibu berlipat kali ganda lebih besar.. Once sy becoming a mom, that was sy realise..it's not easy  to become a mom...but it was a very wonderful n precious things that happened in my life...so dear mama..thanx 4 everything..sy rasa amat berbangga mempunyai mama seperti anda...semoga sy juga akan jd tabah dan kuat seperti anda..

Jadi, hari-hari adalah hari menghargai ibu anda...biar jauh atau dekat..kite tetap akan ingat ibu dan akan terus ingat kasih dan cinta dia pada kita..semoga kite tidak terus lupa pada dia..dan semoga ibu akan terus berdiri teguh dengan kasih dan cinta pada kita...xoxo
nolynqoid

03 May 2011

Anniversary Trip to Pangkor

Salam u'olls....

sy masih letih dan penat melayan kesesakan lalulintas sewaktu pulang dr Pangkor semalam tp hari ni masih kena masuk keje..hehe..jadi..mood cuti masih ade..mau share psl trip ke Pangkor sempena dengan ulangtahun perkahwinan kami yang ke2..

Alhamdulillah..masuk tahun ni suda 2 tahun kami melayari kehidupan rumahtangga..byk pancaroba dan mcm2 perlu dilalui..at the same time..byk yang kami capai dan x kurang juga terlepas...tapi rezeki di tangan ALLAH..kami yakin dengan rahmatnya...

So, pd pagi 30 April yang cerah..kami memulakan perjalanan menuju ke Pangkor menggunakan laluan tanpa tol iaitu laluan Kuala Selangor-Lumut..lancar tapi biasalah..banyak lampu isyarat..sempatla singgah sebentar di TESCO Kuala Selangor beli kudapan...hehe..lebih kurang pukul 2.30 petang kami selamat tiba di Jeti Lumut

Qoid sibuk tgk air...@ jeti Lumut
Selepas beli tiket feri yang berharga RM10 seorg pegi balik, kami naik feri..perjalanan mengambil masa lebih kurang 1/2 jam menuju ke jeti pangkor..
dlm feri with qoid yang teruja
@Jeti Pangkor
Sampai jeti Pangkor, kami amik taxi pink ni ke Teluk Nipah..jauh juga nak smpi ke resort...harga taxi RM12..erm...mahal....

Encik hubby di hadapan resort
Sampai di resort, encik hubby check in n kami amik keputusan mau rehat...penat...seblm tu sewa skuter yang berharga RM40 utk 1 hari...(gambar x sempat snap)..n bawak qoid pusing Island petang tu..dia je yang seronok naik skuter layan angin..

Apa yang boleh digambarkan tentang Pangkor adalah..tempat agak cantik tp air laut tak jernihlah...erm..mau cr makanan agak senang tapi tiada pilihan...agak mahal dan peniaga di Pangkor agak kurang sopan...tidak berbudi bahasa..pemarah dan mempunyai pelbagai sikap negatif.. perlu kesabaran yang tinggi melayani mereka kerana kalau tidak..kita mau makan ape..hahaha

Nasib baik resort kami ade pool..jd...x payahlah pegi mandi laut..hahaha..layan pool sama encik Qoid.

remang petang di pangkor
Hari ke2 dihabiskan dengan aktiviti di pool dan jalan-jalan pekan Pangkor...biasa je..yang banyak dijual ikan kering dan ikan bilis..mcm2 jenis ade..hehe.. pekan ni majoriti kaum Cina..so..tiada tempat makan menarik..seorg pemandu teksi memberitahu supaya berhati-hati dengan restoran yang menghidangkan ikan bakar...biasanya klu musim cuti ni.. harga ikan bakar boleh mencecah ratusan ringgit..erm..mendengar nasihat dia..kami terus cancel mau makan seafood...tunggu trip lain je lah kan...

Hari ke3 (mau balik).. hujan turun dengan lebatnya pagi tu...sambung bersantai dalam bilik smpi hujan berhenti..lebih kurang pukul 10 pagi baru bergerak naik taxi pink ke jeti..kali ni bayar rm6 sbb kongsi taxi dengan penumpang lain...
Qoid on da way balik
Sampai jeti..Ya ALLAH..ramainya umat..terpaksalah kami bersesak-sesak untuk menaiki feri balik ke Lumut..gambar sempat snap masa naik feri...dok kat deck mcm titanic tu..hahaha...

hero sy
Sampai di jeti Lumut, kami makan KFC dulu sebelum bertolak balik dgn membuat pusingan U di Teluk Intan instead of Manjung (Encik Hubby naik marah sbb salah jalan) dan pengakhirannya kami tiba di rumah jam 8.30 malam...jammed bangat..tapi yang enjoy sbb dpt spend time sama encik Qoid yang membebel all da way balik...xoxo

ibu luv u so much syg!
nolynqoid

Qoid Demam Denggi

Assalamualaikum.. Sekali lagi tergendala nak sambung episod akhir mahligai kami. Sebab Qoid positif denggi.. Sebenarnya Qoid start ...