Skip to main content

Posts

Showing posts from April, 2011

Solat Jemaah

Salam u'olls....
Post kali ni mau membongkar sedikit kemusykilan dalam solat jemaah ni...so dr pg tadi sy dok mencari kesahihan dan kepastian berkenaan hal ini... Sewaktu baru mula mendirikan rumahtangga dulu..adalah seseorang ini menasihati sy betapa berkatnya amalan solat jemaah di rumah..Selain mengeratkan hubungan suami isteri, pahala yang didapati berlipat kali ganda jika dibandingkan dgn solat bersendirian.. Alhamdulillah...sehingga kini..sy dan encik hubby akan menjalankan aktiviti ini bersama sekiranya tiada halangan (misalnya jika encik Qoid tidur awal..hehe)...Rasa tenang mendengar alunan suara encik hubby yang agak garau di tengah keheningan malam...hehe..
Sy pernah melihat dlm suatu drama televisyen yang menyiarkan bahawa si isteri berdiri di sebelah kanan suami sewaktu berjemaah..yang sy dan encik hubby praktikkan adalah..sy berada di sebelah kiri encik hubby..sedikit kebelakang.. Jadi sy jadi musykil tentang perkara ini..
Untuk menghilangkan kemusykilan dan rasa was-was…

Saya mau ganti puasa

Salam u'olls... kejap je dah masuk bulan April..lebih kurang 3 bulan lagi masuk Ramadhan balik..erm..kejap je kan...sy pun tak sempat-sempat ganti puasa lagi..haha..x sempat ke malas? sendiri mau ingatlah kan..
Sy tinggal puasa banyak juga...tahun 2009 sewaktu mengandungkan Qoid...sy cuma dpt puasa 10 hari sahaja..bukan sbb morning sickness..atau alahan..tp sy mengada tak mau puasa atau dlm erti kata lain..sy risau sy tidak mampu dan risaukan kandungan sy...jadi sy tetap kena ganti puasa dan bayar fidyah..
Sy sudah plan mau ganti secepat mungkin dan buat drpd hr Isnin smpi Khamis..tp ade pendapat yang mengatakan bahawa xleh puasa selain Isnin dan Khamis kan..sebenarnya pendapat ini tidak betul atau kurang tepat...Islam menggalakkan kita berpuasa utk kesihatan dan terdapat hari-hari yang kita digalakkan berpuasa...harap dibetulkan pendapat sy jika salah..
Islam menganjurkan kita berpuasa pada : Sabda Nabi s.a.w.; “Puasa yang paling baik selepas Ramadhan ialah puasa pada bulan Muharram…

cahaya yang semakin bersinar

salam u'olls.. semakin hari..masa semakin pantas berlalu...kejap je sudah bulan april...encik qoid pun dah setahun lebih..rasa mcm baru semalam tgk dia berbedung..tp hari ni..sudah pandai berlari...macam tak percaya semuanya berlalu pantas... semoga cahaya ini akan terus bersinar.. dan menyinari hidup ibu dan ayah..semoga menjadi anak yang soleh..beriman...dan dilindungi Ilahi sentiasa..amin.. xoxo

kami suka cuti

salam u'olls
post ni mau shared about tmpt percutian menarik yang pernah kami pergi..kami suka cuti n suka sgt mau pegi bercuti..hahaha..tp yang penting tentang cuti2 ni adalah...cuti masih ade n penting fulusnya tidak kurang..jgn sebb nak pegi bercuti...balik cuti..duit takde  n terpaksa tunggu next payout utk survive...kan?
selama berkawan dgn encik hubby..kami tak pernah pegi bercuti...parents tak bagi..:(...haha..pas kawen 1st vacation was our honeymoon... @ cameron highland je..hehe
ms preggie ade gak pegi genting highland tp disebabkan mengandung...x dpt lah mau mencuba aktiviti seronok di sana...
bila encik qoid lahir plak..kami sambut 1st anniversary..g fraser hills...tempat sejuk lagi..haha  lepas fraser hills..kami ke cameron lagi..kali ni sama parents, nenek atuk n family poksu...sambut mother's day @ tanah tinggi..  
 next trip was kampung halaman ayah...besut terengganu...ni happening sbb sume ade...mandi laut...mandi sungai...makan the best mee goreng ever n faveret …

Qoid Rafif

salam u'olls
post ini mau share pasal anak bertuah sy yang dah berusia 1 tahun 2 bulan...kejap je suda besar...rasa mcm baru je masuk wad bersalin 4 5 kali dalam tempoh sebulan sbb `false alarm'...tunggu dr bulan safar ke bulan Rabiulawal..rupanya anak bertuah ni mau keluar pd bulan RabiulAwal...heh..
kejadian berlaku dgn keadaan encik hubby yang demam panas malam tu..sy terasa sakit pukul 3 pagi..bgn pegi bilik air buang air kecil n then tetiba poop...ketuban pecah...haha..tidak panic oke...yang panic encik hubby...sy sempat mandi, buat air utk encik hubby yang panic..makan biskut n nescafe buat tambah tenaga...amik beg n documents..n let mama drive hantar ke ppum...encik hubby tetido kat sebelah sbb demam kuat..
smpi ppum...jalan pelan2 naik lif...n check in all by myself to labour room..still berjalan n relax..haha...jwb pertanyaan nurse utk kali yang keberapa ntah...naik atas katil n baring pandang siling...doc dtg n start seluk sana sini...dia offer amik epidural tp sy amat …

mau blogging juga...weee

salam u'olls..
org buat blog sy juga mau blogging..haha...memula terpk..mau tulis ape ye...then mulalah scroll over others' blog eg ctsyarizwa, nasynaim...n tgk they are sharing their entire life...seronok tgk..so i'm decided mau start sharing my life with others plak...encik hubby tolong jgn gelak oke...u ketawakan sy kan...ingat sy tak pandai blogging ke..hahaha
so...rasanya cukup for my one n only 1st post...hopefully pasni blh share yang lain plak... daaa..xoxo